جلوگیری از خوردگی و زنگ آهن در دکل های مخابراتی ( دکل مهاری ،خودایستا و منوپل )
یکی از نگرانی ها در حوزه دکل های مخابراتی ( دکل مهاری ، خودایستا و منوپل ) و برق به دلیل به دلیل جنس اصلی استفاده شده . در تولید دکل که همان آهن و فلز می باشد . زنگ زدگی و یا به اصطلاحی خوردگی دکل می باشد . ما در این مقاله سعی داریم راه های جلوگیری از زنگ زدن دکل های مخابراتی از قبیل دکل مهاری ، خودایستا و یا منوپل را بیان کنیم . به این امید که این مطلب برای تمام علاقه مندان به صنعت دکل سازی از تولید کننده دکل تا نصاب دکل و حتی مصرف کننده دکل مفید واقع شود . در ادامه روش های همچون رنگ آمیزی دکل و یا گالوانیزه دکل را معرفی میکنیم .

زنگ زدگی متعلقات دکل مهاری
زنگ زدگی چیست؟
اکثر ما زنگزدگی را به شکل پوشش پوسته پوسته شده ای با رنگ قهوه مایل به قرمز روی سطح آهن می دانیم. اما زنگ زدگی عبارتی است که عموما برای خوردگی یا اکسیداسیون آهن و آلیاژهای آن، مانند فولاد، به کار میرود. از نظر تکنیکی، زنگ زنگی همان اکسید آهن هیدراته شده می باشد، با فرمول شیمیایی Fe2O3، و وقتی اتفاق می افتد که آهن با آب یا اکسیژن ترکیب شود.
با این واکنش شیمیایی اکسیداسیون یا همان زنگ زدگی اطلاق می شود. اگر قطعه فلزی در زمانی معین در معرض تماس با هوا یا آب باشد ، وقوع زنگ زدگی در آن اجتناب ناپذیر می باشد. در حقبیقت به ندرت می شود آهن را به صورت خالص و اکسید نشده در طبیعت پیدا کرد. زنگ زنگی می تواند روزها، هفته ها، ماه ها و شاید سال ها طول بکشد . زمان زنگ زدگی به میزان قرار گرفتن در معرض عامل زنگ زدن وابسته است .
با این تفاسیر چنانچه از آهن مراقبت نشود، زنگ خواهد زد. زنگ زدن آهن بسیار رایج است زیرا این ماده تمایل شدیدی به واکنش با اکسیژن دارد. و از آنجا که معمولا انواع دکل مخابراتی ( دکل مهاری ،خودایستا و منوپل ) در فضای باز نصب میشوند . همیشه دکل ها در خطر زنگ زدگی می باشند.

مهارکش زنگ زده
دسته بندی انواع زنگ زدگی
زنگ زدن فقط به یک شکل نمی باشد و در واقع به سه دسته صورت می پذیرد . برخی مدل های زنگ زدگی شایع تر از انواع دیگر می باشند، اما می شود با استفاده از روش های محافظت خوردگی یا راههای مقاومت در برابر زنگ زدگی از زنگ زدگی فلز به هر صورت جلوگیری کرد. سه دسته اصلی زنگ زدگی شامل موارد زیر می باشند .
ممکن برخی از انواع خوردگی و زنگ زدگی در دکل ها پیش نیاید. و نوع دیگری از زنگ زدگی به دلیل شرایط نصب دکل و یا نوع ساخت دکل و یا حتی مدل خود دکل ، برای دکل اتفاق بیوفتد .
-
خوردگی حفره ای و سوراخ شدن
این نوع زنگ زدگی در فولاد های محافظت نشده ای رخ می دهد که در زیر ساخت ها استفاده می شوند. حفره های ایجاد شده به صورت استحکام و ضخامت قطعه فلزی را کاهش می دهند. این حفرات به شکل دسته های باریک یا پهن و سوراخ های یکم عمق یا بعضا عمیق مشاهده می شوند . که دیدن هیچ یک از این موارد خوشایند نیست و نشان از کاهش استحکام سازه دارد.
-
خوردگی تماسی
این نوع زنگ زدگی زمانی اتفاق می افتد که یک فولاد زنگ نزن با فلزاتی در تماس باشد که زنگ زده اند. این باعث می شود که اکسید آهن در سطح تماس رسوب کند و پس از مدتی گسترش پیدا کند. این نوع از خوردگی را میتوان در متعلقات دکل مهاری و یا پیچ و مهره های دکل خودایستا مشاهده نمود .
-
خوردگی لبه ای
این نوع زنگ زدن در فضاهای محدود، مثلا شکاف بین پیچ و مهره رخ میدهد . در این مثال هم میتوان به نمونه مشابه آن در متعلقات دکل مهاری و پیچ و مهره های دکل خودایستا اشاره کرد .
عوامل تشدید زنگ زدگی
تغییرات دمایی، افزایش میزان رطوبت (که باعث وجود بیشتر قطرات آب در هوا می شود) و شرایط محیطی (مثلا نزدیکی به دریا، مناطق بادخیز و مناطق باران خیز) این مورد در مکان جغرافیایی نصب دکل بسیار حائز اهمیت میباشد . به عنوان مثال دکل هایی که در شمال کشور نصب میشوند. در معرض زنگ زدگی سکشن ها و همچنین متعلقات دکل می باشند . این موارد از جمله عواملی هستند که باعث وقوع و افزایش میزان زنگ زدگی در دکل می شوند. میزان خوردگی در محیط هایی که در مجاورت ترکیبات نمک دار هستند به مراتب بیشتر است، زیرا به عنوان مثال در دریا به واسطه حضور ترکیبات یونی، سرعت واکنش اکسیداسیون بیشتر می گردد.

زنگ زدگی کرپی
راهکارهای جلوگیری از زنگ زدگی
مناسب ترین روش مقابله با زنگ زدگی، پیشگیری از وقوع آن می باشد. بدین معنی که تا حد امکان تجهیزات مانند سکشن دکل و یا متعلقات شامل پیچ و مهره دکل سیم مهار ، انکر بورد و … را در معرض عوامل خورنده قرار ندهیم . می شود ابزار را خشک کرد یا آن ها را با رنگ ضد زنگ یا رنگ های بسیار پا کیفیت پوشش داد. یا زمانی که زنگ زدگی اتفاق می افتد سریعا آن را از روی سکشن برطرف کرد. همچنین جلا دادن قطعات و چرب کردن آنها یکی دیگر از رو های موثر برای پیشگیری از زنگ زدگی است.
با این حال همواره امکان جلا دادن سکشن ها و متعلقات دکل یا زدودن زنگ زدگی وجود ندارد. همچنین بسیاری از قطعات در محیط های خورنده . و زیر دریا استفاده می شوند. پس باید روش هایی بهتری برای جلوگیری از زنگ زدگی دکل های مخابراتی وجود داشته باشد.
همواره در انتخاب مواد باید به این نکته توجه داشته باشیم: ماده ای وجود ندارد. که در برابر تمامی عوامل خوردگی مقاوم باشد. از این رو حین انتخاب ماده باید محیطی که قرار است در آنجااستفاده گردد . را مد نظر داشته باشیم . افزودن برخی عناصر مثلا نیکل به فولاد باعث می شود که این آلیاژ ضد زنگ شود.
همیشه باید سطح ماده مورد بازرسی و نظارت قرار باشد . زیرا خوردگی پدیده ای است که از سطح شروع می گردد. میبایست حدالمقدور مکان های مساعد برای ایجاد خوردگی را از بین برد، به عنوان مثال، خط و خش، شکاف، بریدگی، سوراخ ها و حفرات مکان های مناسب برای رشد و گسترش خوردگی هستند.
روش های دیگر جلوگیری
راه دیگر محافظت خوردگی استفاده از روش حفاظت کاتدی می باشد. این روش بیشتر برای قطعات استفاده شده. در زیر دریا، مخصوصا کشتی ها، بکار گرفته می شود. در این روش دو فلز که یکی با ارزش تر از دیگری است. در مجاورت محلول الکترولیت قرار می گیرند. فلز با ارزش به عنوان کاتد و فلز کم ارزش تر به عنوان آند فداشونده در نظر گرفته می شود. واکنش شیمیایی بین آند و کاتد برقرار می شود و آند دچار خوردگی شده و از شدت واکنش کاتد می کاهد. به این ترتیب با تعویض آند پس از چند سری عملیات می توان طول عمر کاتد (فلز با ارزش تر) را بیشتر کرد و از زنگ زدگی و اکسیداسیون آن جلوگیری می نماید.

زنگ زدن متعلقات دکل مهاری
راه دیگر جهت جلوگیری از خوردگی استفاده از پوشش های ضد خوردگی یا مقاوم به خوردگی می باشد. مثلا در پره های توربین و اجزای موتور که در دمای بالا کار می کنند. به منظور جلوگیری از زنگ زدن از پوشش های سرامیکی استفاده می شود. مواد سرامیکی در برابر دما و حرارت مقاومت بالایی دارند. و به عنوان عایق برای زیرلایه عمل می کنند. همچنین می توان از آبکاری برای فلزات نیز استفاده کرد.
آبکاری
آبکاری علمی ظریف و دقیق است که پوششی با ضخامت کم ولی کاربردی روسی سطح فلز ایجاد می کند. با استفاده از آبکاری می توان پوشش های ضد خش و ضد خوردگی روی فلز ایجاد کرد تا از ایجاد مکان های مساعد خوردگی جلوگیری نماید.
امروزه عواملی به عنوان مهار کننده خوردگی معرفی شده اند. مکانیزم این ماده به این صورت است که از طریق جذب سطحی لایه محافظی روی سطح تشکیل می دهد. و مانع از خوردگی و زنگ زدگی می گردد.
و اما در صنعت دکل سالهاست که 3 روش برای جلوگیری از زنگ زدن سکشن دکل و قطعات انواع دکل ( دکل مهاری ،خودایستا و منوپل ) به کار می رود . در ادامه به این روشها اشاره می شود .
گالوانیزه دکل
در این روش برای محافظت از سطح سکشن دکل و قطعات دکل و متعلقات دکل آن ها را در حوضچه ای مملو از مواد شیمیایی غوطه ور میکنند . و طی یک فرایند شیمیایی یک لایه گالوانیزه روی قطعات دکل قرار میگیرد . این مواد که اصطلاحا به گالوانیزه معروف هستند . از تماس عوامل خوردگی و زنگ زدگی با سطح سکشن دکل و با متعلقات دکل جلوگیری میکند . اکثرا و در اغلب موارد تولید کننده دکل سکشن دکل مهاری را به صورت گالوانیزه به خریدار دکل جهت فروش دکل ارائه می دهد .
رنگ آمیزی دکل (رنگ کوره ای) :
روش دیگر برای جلوگیری از زنگ زدن سکشن دکل مهاری . استفاده از- رنگ آمیزی دکل – رنگ کوره ای می باشد که بنا به سفارش مشتری سکشن دکل مهاری با سلیقه و رنگ درخواستی مشتری رنگ آمیزی می گردد . رنگ زدن سکشن دکل مهاری مانع از تماس آب و سایر عوامل خوردگی با سطح فلز می شوند و کیفیت و ماندگاری دکل را افزایش می دهد .
گالوانیزه و رنگ کوره ای سکشن دکل مهاری :
در این روش هر دو راه قبلی به صورت همزامان و البته به صورت سفارش خریدار دکل انجام میشود . به این صورت که سکشن دکل مهاری بعد از عملیات گالوانیزه دکل به واحد رنگ آمیزی کوره فرستاده میشود . و در این مرحله روی سظح گالوانیزه شده رنگ پاشیده میشود .
شایان ذکر است تمامی سه مورد بالا در انواع دکل از قبیل دکل مهاری ، دکل خودایستا و دکل منوپل قابل اجرا می باشد . تاورکو علاوه بر اینکه تمام سفارشات و تولید دکل های خود را به صورت گالوانیزه به مشتریان ارائه میدهد . بنا بر سفارش مشتری رنگ آمیزی دکل را نیز انجام می دهد .