طراحی دکل مهاری یا خودایستا چیست ؟

به فرآیند فنی و مهندسی که یک مهندس سازه جهت محاسبه ساخت یک دکل مهاری یا خودایستا و یا منوپل انجام می دهد . طراحی دکل خودایستا و یا … میگویند . که منجر به تولید دکل میشود . مهندس طراح دکل پس از سالها تحصیل و کسب تجربه و با کاربرد نرم افزار های متنوعی قادر به طراحی یک سازه مانند دکل خود ایستا و یا دکل مهاری میشود . علاوه بر موارد ذکر شده اطلاعات پایه ای مانند  مبنای باد ، خاک منطقه ، جنس متریال اولیه و … نیز مهم است .

مبنای باد چیست ؟

مبنای باد در محاسبه طراحی دکل دارای مواردی همچون سرعت مبنای باد و فشار مبنای باد دارد که در ادامه برای شما علاقه مندان به صنعت دکل توضیح داده میشود .

سرعت مبنای باد

با توجه به آمار جمع آوری شده در یک منطقه طی سالیان به یک میانگین میرسیم . این میانگین چنانچه بر حسب متوسط سرعت باد در یک ساعت  در ارتفاع 10 متری یک زمین مسطح و بدون مانع باشد . سرعت مبنای باد خوانده میشود . این سرعت در طراحی دکل خودایستا و همچنین طراحی دکل مهاری و دکل منوپل دارای اهمیت ویژه ای است . زیرا در طراحی دکل ما عددی به نام FPA داریم که در ادامه توضیح خواهیم داد . این سرعت مبنا در محاسبه عدد FPA بسیار هائر اهمیت است .

در ادامه جدول سرعت مبنای باد در مناطق مختلف کشور را برای شما به صورت جدول نمایش خواهیم داد . این جدول از مقررات ملی ساختمان ایران مبحث ششم تهیه گردیده است.

 

سرعت مبنا باد-1

سرعت مبنا باد-1

 

 

 

سرعت مبنا باد-2

سرعت مبنا باد-2

بدیهی است طراح دکل برای طراحی دکل خودایستا و یا مهاری و منوپل چنانچه عدد مربوط به منطقه مورد نظر خود را درجدول نیافت . میبایست از عدد سرعت مبنای مربوط به نزدیک ترین منطقه به آن شهر استفاده کند .

فشار مبنای باد

این عدد نیز طی آماری در دوره ای تقریبا 50 ساله بدست می آید . هرچند این عدد در طراحی دکل خودایستا و یا منوپل و دکل مهاری به اهمیت سرعت مبنای باد نیست . اما به هر حال در محاسبات ساخت دکل خودایستا و یا سایر دکل ها دخیل می باشد .

و اما این عدد از فرمول زیر بدست می آید :

 2^q=.005V

در این رابطه * سرعت مبنای باد، به کیلومتر بر ساعت، و * فشار مبنای باد، به دکانیوتن بر متر مربع است.

در کل فشار مبنای باد ، در طراحی دکل خودایستا و سایر دکل ها همچون دکل مهاری اینگونه تعریف میشود : فشاری است که باد با سرعتی برابر با سرعت مبنای باد به سطحی عمود بر جهت وزش باد وارد می کند.

FPA

در مبحث طراحی دکل خودایستا و یا دکل مهاری و منوپل این عدد بیانگر سطح بادگیر دکل میباشد . به این معنی که اگر FPA یک دکل خودایستا بر فرض مثال برابر با عدد 4 باشد . یعنی این دکل خودایستا با رعایت تمامی موارد قبلی همچون مبانی سرعت باد و مبنای فشار باد و همچنین فونداسیون و یا در دکل های مهاری فواصل مهار ها و تعداد مهارها . میتواند 4 متر مربع سطح بادگیر فلت داشته باشد .

این نیرو از رابطه ی مقابل بدست می آید   F=P*A

A=مساحت سطحی ازساختمان که فشار یا مکش P برآن وارد میگردد.

P=فشار یا مکش ناشی از باد است که از رابطه ی زیر بدست می آید.

P=Ce*Cq*q

q=همان مبنای فشار باد که در بالا گفته شد .

Cq=ضریب اثر تغییر سرعت باد که بسته به ارتفاع ساختمان ومنطقه ی جغرافیایی ساختمان تعیین می گردد.(جدول 6-6-2 مبحث ششم مقررات ملی ساختمان)

Ce=ضریب شکل که با توجه به شکل هندسی ساختمان تعیین می گردد.

لازم به ذکر است موارد دیگری جهت محاسبه اثر نیروی باد وجود دارد لذا توصیه می شود مبحث ششم مقررات ملی ساختمان مطالعه گردد.

 

سطح بادگیر فلت در طراحی دکل چیست ؟

برای ملموس شدن این عنوان برای شما مثالی میزنیم . فرض کنید FPA یک دکل خودایستا و یا دکل مهاری 4 است . این بدان معنی میباشد . که اگر تجهیزات رادیویی قرار است بر روی این دکل ها نصب شوند . میبایست مجموع سطح این تجهیزات شامل ( آنتن دیش ، رادیو آنتن فلت ، باکس رادیو و … ) بیشتر از 4 متر مربع نباشند . البته این تنها برای قابل درک بودن مطلب بود. وگرنه این عدد منوط به کسب مجوز آیتم های بسیاری می باشد ک در مقالاتی دیگر توضیح داده خواهد شد .

 

خدمات TOWERCO 

 

شرکت تاورکو با تکیه بر دانش فنی مهندسین طراح خود . با افتخار اعلام میدارد . از صفر تا صد طراحی دکل ، تولید و ساخت دکل خودایستا ، دکل مهاری و دکل منوپل را انجام میدهد . برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر و همچنین دریافت قیمت دکل با مشاورین ما تماس بگیرید .

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط